10/28/2013

Red and Lehmbruck

Dnes bych vám ráda představila svojí černou pencil skirt H&M. Z této sukně jsem měla delší dobu obavy, jelikož jsem dost malá a původně jsem jí chtěla zkrátit těsně pod kolena, ale na radu mého přítele a mojí mamky jsem jí nechala takto. Co si o ní myslíte? Doplnila jsem jí červenou F&F tunikou, černým páskem se stříbrnými cvočku a botkami Marco Tozzi také se cvočku. Líbí se Vám tento outfit? Já třeba nikdy nenosila červenou a teď mám oblíbenou vínovou a i ta červená se u mne najde viz. tento outfit.

Chtěla bych Vám také představit dalšího umělce, Wilhelma Lehmbrucka (1881 - 1919), který má nyní v Domu umění města Brna retrospektivní výstavu do 10. listopadu.Byl expresionistický grafik, kreslíř a především sochař, který pocházel z Německa. Jeho rodina byla chudá, přesto se dokázal dostat do Kunstakademie Düsseldorf, kde studium dokončil roku 1906. Na výstavě jsou k vidění převážně sochy, ale také malby, kresby, lepty, litografie a fotografie. Výstava je rozdělena do několika částí – od období neoklasicismu až po espresioismus. 

Umělec pracuje s tématem člověka, z jeho soch čiší oduševnělost, spiritualita, melancholie, touha. Zároveň se v sochách zrcadlí umělcovo introvertní povaha, také trpěl depresemi, což vyústilo až k sebevraždě.  Často také pochyboval nad svými sochami. Někdy dokonce díla, která byla již vystavená, znovu upravoval. 

Hlavní socha výstavy tzv. Torzo kráčející let 1913 až 1914, byla dříve umístěna v interiéru vily Tugendhat. Socha také byla ve své době na Hitlerovo seznamu zvrhlého umění. Plastika Klečící je jedním ze symbolů německého expresionistického sochařství. Tuto sochu vytvořil v nadživotní velikosti roku 1911, v této době také začal se psaním básní a úvah. Obsah literárních textů byl podobný jako u jeho sochařské tvorby. 

Zlom v jeho tvorbě nastal při pobytu v Paříži 1910 až 1914, kde viděl díla Archipenka, Moiglianiho, Picassa, Deraina atd. Poté také pobýval v Berlíně a Curychu. 

Válku prožil v polním lazaretu, což ho velmi psychicky zasáhlo, z této doby pochází socha Zhroucený. Tato socha představuje pomník padlého bojovníka, přitom se zde jedná i o člověka, který je naprosto zoufalý a klesá pod tíhou problémů. 

PS.: Měli byst zájem o GIVEAWAY??















4 komentáře:

  1. pěkný fotky a zajímavá sukně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta sukna je skvela, dobre si urobila, ze si je nechala takto. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Mne sa outfit veľmi páči. Skvelo si to skombinovala. Je dobré, že si zo sukne nestihala. Midi sukne sú teraz veľmi trendy. Možno by som zvolila topánky na podpätku, opticky by Ťa to predlžilo. Každopádne super look!

    http://www.margifashion.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Vůbec takovéhle dlouhé sukně nemám ráda a přijdu si v nich blbě, ale tobě neskutečně sluší, takže jsi zvolila nesmírně výbornou kombinaci :)..

    Blog ϐook of ϐeauty

    OdpovědětVymazat