1/22/2013

Hovězí steak od Honzíka, grilovaná zelenina od Lu



 Většina z Vás mne zná jako skoro vegetariánku, bio a fit ženu, ale někdy prostě maso chci a když už jím maso, tak kvalitní. Přiznávám jsem trochu náročná, ale do určité míry bychom měli být. 









STUPNĚ PROPEČNÍ
Raw, syrový – nepečený, kromě speciálních pokrmů, jako je například tatarský biftek, steaky se takto nepodávají.
Blue rare nebo very rare, velmi jemně propečený – jenom krátce ošhlehnutý nad plamenem, zvenku je opečen, avšak vevnitř zůstává krvavý.
Rare, jemně propečený, teplota středu 52 °C – z vnějšku je již tmavě hnědý a vnitřek se také začíná zabarvovat, avšak je stále rudý.
Medium rare, středně propečený, teplota středu 55 °C – z vnějšku je tmavě-hnědý, střed steaku je růžový a zbytek vnitřku přechází pomalu do šedo-hnědé poblíž povrchu
Medium, teplota středu 60 °C – Střed je stále růžový, ačkoli zbytek masa už je zcela propečen do šedo hnědé barvy.
Medium well, Medium well done, teplota středu 65 °C – maso už je téměř celé hnědé, pouze s náznaky růžové, šťavnatost se již vytrácí.
Well done, teplota středu 71 °C – maso je již zcela propečeno skrz naskrz, šťavnatost a jemnost masa se ve větší části vytratila.











          
INGREDIENCE
   
Hovězí maso
Kukuřičný klas
Brusinky
Olivový olej
Cherry rajčata
Třtinový cukr
sůl, pepř
Cibule
Česnek
Paprika


POSTUP
       
Pokud vaříme hovězí, je vždy nutné kvalitní maso. Steak nejdříve musíme důkladně očistit, aby nám na pánvi neprskal. Po usušení si kápneme malinko olivového oleje do rukou a natřeme steak, ten můžeme následně hodit na pánev. Na pánvi maso necháme zatáhnout z obou stran. Když je maso zatáhlé a má správnou barvu, posolíme a opepříme, případně posypem bylinkami podle chuti, nebo můžeme přes něj dát kousek slaniny, česneku atd. Takto upravený steak dáme do trouby. Steak necháme v troubě, podle toho ,jak ho chceme podávat. Pokud spojíme špičku palce se špičkou ukazováčku a ukazováčkem druhé ruky zmáčkneme velké svalové bříško pod palcem, tak měkkost svalového bříška představuje steak ve stavu rare, pokud chceme medium tak spojíme palec s prostředníčkem, pokud well done tak palec s prsteníčkem. Po upečení do požadovaného stavu maso vyjmeme z trouby a ze zbylého výpeku můžeme udělat omáčku (například můžeme přidat kousek másla a brusinky, což jsme to dělali my). Cibuli nakrájíme na větší kroužky a osmahneme na pánvičce, osolíme, opepříme a posypeme třtinovým cukrem. Ten necháme zkaramelizovat a přidáme papriku, kterou také nakrájíme na kolečka. Kukuřičný klas necháme 5 minut povařit, a pak  společně s ostatní zeleninou dáme na chvilku opéct do trouby.


Žádné komentáře:

Okomentovat