1/23/2013

AMERICAN APPLE PIE


Mezi symboly amerických tradičních jídel patří kromě hamburgerů, muffinů, doughnutů a cupcakeků také jablkový koláč. Apple Pie je již od 30. let 20. století jedním ze symbolů té “opravdové” Ameriky – ve státě Nové Mexiko je po něm dokonce pojmenované město. Pie Town získalo své jméno právě podle nedaleké továrny na jablkové koláče.














          
INGREDIENCE
   
250 g polohrubé mouky
Jablka (Granny Smith)
3/4 hrnku třtinového cukru
Špetku soli
Lžičku prášku do pečiva
Celá kostka másla
120 ml ledové vody
2 lžíce skořice
2 lžíce medu
Limetka


POSTUP
       
Smícháme mouku se 3/4 máslem, práškem do pečiva a solí, poté přidáme ledovou vodu. Zpracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme odpočinout asi půl hodiny v lednici. Z těsta před chlazením oddělíme asi 1/4, kterou použijeme na horní část. Mezi tím oloupeme jablka a nakrájíme na kousky a pokapeme limetkou, aby nám nezhnědly. V hrnci rozpustíme zbytek másla, přidáme třtinový cukr, skořici a med a necháme to rozpustit, poté přidáme jablka. Vymažeme si kulatou formu na koláč kouskem másla. Vezmeme větší část těsta a rozválíme ji asi na 

5 mm silné těsto a poté dáme do formy. Na těsto dáme jablka. Rozválíme druhou část těsta, ze které nakrájíme proužky, které propleteme na vrchní části koláče. Koláč pečeme 10 minut na 220 stupňů a pak 30 až 40 minut na 160 stupňů.


Žádné komentáře:

Okomentovat