3/25/2013

VÍKENDOVÉ PEČENÍ, VAŘENÍ A TVOŘENÍ

SCHŮZKY, MUFFINY, PLNĚNÉ BRAMBORY A NAKONEC MARSHMALLOW








Víkend je za námi a já zase trávím večer se svojí bakalářkou, ale od pátku jsem aktivně relaxovala. V pátek jsem vstávala už v půl šesté se svým přítelem, 
z čehož mám vždy dobrý pocit. Hned ráno jsem si udělala oblíbenou jáhlovou kaši, poté jela s mamkou nakoupit do Kauflandu a nakonec druhá snídaně-čerstvé celozrnné pečivo, mozzarella a paprika... a jak vydatné jsou vaše snídaně?? Snídani zmiňuji, protože mnoho mích přátel si myslí, že jím málo.



Kolem desáté jsem se vydala na cestu do Plzně, kde mne čekalo nejdříve nudné vyřizování a zařizování, ale odměnou mi byl příjemný oběd ve Slunečnici (www.slunecniceplzen.cz). Poslední dobou jsem častým hostem této restaurace, jedná se o bio zdravou výživu ve velice chutném podání. Oblíbil si jí i můj kamarád, s kterým jsem tam byla v letošním roce v tento pátek již podruhé. Nakonec u mne vyhrálo kuřecí prso s karamelizovanou zeleninou, rajčatovou omáčkou a pečenými brambůrky a k pití svěží pomerančové mojito. Přecpali jsme se a poté vyrazili do Koření od Antonína, už skoro jinam pro koření nechodím. Než jsme se rozloučili vystoupali jsme ještě na věž. Poté jsem měla schůzku s dalším svým kamarádem, kterého jsem zavedla po letech za kulturou na galerie Masné krámy a i mu odpřednášela teorii. Den jsem zakončila s Andy na pizze v Rokycanech v Angelu (www.pizzeriaangelo.cz/). Popravdě řečeno lepší pizzu jsem nikdy nejedla a zvláště jsem si tam oblíbila pizzu s prosciutto, mozzarellou a rukolou. Přátelé ode mne dostali sladkou pozornost v podobě muffinů, kterými jsem pověstná 
a stále vymýšlím nový styling, zbylých 6 kousků dostal Honza do práce.




V sobotu jsme hned po ránu vyrazili s rodinou na malé farmářské trhy nedaleko Rokycan v Kamenném Újezdu. Stánků bylo opravdu dost málo a ještě k tomu nezajímavých, tak jsme se zahřáli u teplé medoviny a vystáli frontu u jediného prodejny, co nás oslovila, kde měli sýry, pamatovala jsem si je už z minula. K dostání byly nejrůznější druhy s přijatelnými cenami. Nakonec vyhrál kravský, ovčí a uzený Provolone, který museli kvůli mně načít, jelikož ho asi moc místních lidí nezná a já ho pouze jednou náhodou ochutnala v sýrárně v Hradci. Ještě jsme vzali dršťkovou polévku pro taťku a já pořídila nový rozmarýn, který se hned hodil při sobotním vaření oběda.




K sobotními obědu jsme měli v plánu pečené plněné brambory, je to trochu časově náročnější jídlo, ale výsledek stojí za to. Byly chutné a zdravé. Sobotní podvečer jsem trávila s nervy a mamkou nad zkouškou udělat domácí marshmallow, recept jsme trochu upravily a nakonec žužu přes noc skvěle ztuhlo a v neděli se už jen vykrojily tvary, které se následně obalili v kokosu. Dnes se s Vámi rozdělím o recept na plněné brambory.































INGREDIENCE
   
Brambory
Niva
Domácí lučina (3 jogurty a 1 smetana na vaření)
Ratatouille
Šunka s 90% obsahem masa
Proscuitto
Slanina
Datlový sirup
Žampiony
Jarní cibulka
Česnek
Zakysaná smetana
Sušená chilli paprička
Sůl, pepř
Bazalka
      
POSTUP
    
Brambory dáme vařit asi na 10 až 15 minut dle velikosti. Poté je zabalíme do alobalu a pečeme dokud nezměknout cca 15 minut podle stáří brambor na 180 stupňů. Mezi tím si připravíme směsi na plnění. První směs je se sýrem nivou. Sýr nastrouháme a můžeme přidat i žampiony a šunku nakrájenou na kostičky. Druhá směs je z domácí lučiny. Tu si připravíte doma velice jednoduše, smícháme jogurty a smetanu. Směs dáme do punčochy nebo utěrky a necháme přes noc vykapat syrovátka. Lučinu můžeme dochutit bylinkami nebo různým kořením. Druhá směs je z lučiny, do které nakrájíme šunku, jarní cibulku lístky bazalky a rozetřený stroužek česneku, také lze přidat žampiony. Když jsou brambory dopečené, rozkrojíme je na polovinu a vydlabeme. Vydlabanou hlízu smícháme se směsí a plníme vzniklou bramborovou mističku. Pak ještě asi 5-10 minut zapékáme, tak aby vznikla na povrchu krusta. Ještě si připravíme jednoduchá dresing se zakysané smetany, chilli, česnek a bazalku. Nivové brambory podáváme se slaninou, kterou jsme pokapali datlovým sirupem a opekli. Lučinové brambory servírujeme s parmskou šunkou.


6 komentářů:

  1. it is simple, but wants more time...

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Verčo děkuji, doufám, že brzy najdu více příznivců, ted musím dodělat školu, ale v létě začnu naplno!!

      Vymazat
  3. Všechno vypadá naprosto skvěle, hlavně ty cupcakes! Máš super blog. Považuj nás za příznivkyně;).
    Audrey&Pearl
    http://audreyandpearl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat